Onderzoek met de rectale ballon

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Onderzoek met de rectale ballon

Het onderzoek met een rectale ballon wordt met name uitgevoerd bij mensen met ontlastingsproblemen zoals ongewild verlies van ontlasting of obstipatie.
Er zijn ook andere indicaties waarbij een rectale ballon gebruikt kan worden onder andere bij mensen met een zeer gespannen bekkenbodem die zeer moeilijk kunnen ontspannen.

Bij dit onderzoek wordt een kleine ballon op een voerdraad in de endeldarm gebracht. De voerdraad is verbonden met een spuit. Via deze spuit wordt lucht in de ballon geblazen. Hiermee wordt de vulling van de endeldarm nagebootst.
Met dit onderzoek krijgt de bekkenfysiotherapeut informatie over de gevoeligheid van de endeldarm (wanneer voelt u voor het eerst de vulling, wanneer zou u naar het toilet gaan) en de capaciteit van de endeldarm ( met hoeveel lucht kan de ballon gevuld worden voor u deze verliest of heftige drang voelt).

Meestal wordt het onderzoek uitgevoerd in zijligging maar soms ook uitgebreid naar zit, stand of bewegen. Net als de myofeedback kan de rectale ballon ook voor de therapie gebruikt worden.

De rectale ballon wordt slechts door enkele zorgverzekeraars vergoed. U moet er dus rekening mee houden dat u deze zelf geheel of gedeeltelijk zult moeten betalen.

Share our website