Vaginaal palpatie onderzoek

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Vaginaal palpatie onderzoek

Het vaginaal onderzoek naar het functioneren van de bekkenbodemspieren gebeurt in half-zit (tussen liggen en zitten in). In deze houding kunt u, wanneer u dat wilt, met een spiegel meekijken.
Eerst kijkt de bekkenfysiotherapeut alleen naar de bekkenbodem en zal u vragen deze aan te spannen en daarna weer te ontspannen. Ook zal zij u vragen een keer te hoesten en te persen zodat zij kan zien wat er gebeurt als de druk in de buik hoger wordt. De bekkenfysiotherapeut zal vervolgens uw schaamlippen wat spreiden zodat zij een beter zicht heeft op de vagina en de urinebuis. Indien u dit wilt kunt u nu het spreiden ook zelf doen. Vervolgens zal er nog een keer gevraagd worden aan te spannen, te ontspannen en te persen en te hoesten.
Daarna voelt de bekkenfysiotherapeut via de vagina naar de spieren van de bekkenbodem. Eerst voelt de zij naar de massa van de spieren en of de spieren ook overal goed te voelen zijn. Zij voelt ook naar de spanning en de ontspanning van de bekkenbodem. Tegelijkertijd kan zij ook voelen naar eventuele pijnpunten. Om een indruk te krijgen van de kracht en het uithoudingsvermogen maar ook van de mogelijkheid deze spieren te ontspannen, zal de bekkenfysiotherapeut u vragen op verschillende manieren de spieren aan te spannen en weer te ontspannen. Ook nu zal zij u weer vragen te persen en te hoesten. De bekkenfysiotherapeut kan op deze manier bijvoorbeeld voelen of u in staat bent de urinebuis op te trekken en daarmee te sluiten of de buikorganen goed kunt ondersteunen.

Het onderzoek dient geheel pijnloos te verlopen. Indien u toch pijn voelt of het mogelijk toch vervelend vindt, kunt u het onderzoek op elk moment laten stoppen.
De bekkenfysiotherapeut vertelt u gedurende het hele onderzoek wat zij doet en wat zij voelt. Na het palpatie onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut besluiten een myofeedonderzoek  of een onderzoek met de rectale oefenballon uit te voeren. Na het afloop van het onderzoek bespreekt de bekkenfysiotherapeut haar bevindingen met u.

Share our website