Seksuologische klachten bij mannen

  • Home
  • Informatiepagina's
  • Seksuologische klachten bij mannen

Seksuologische klachten bij mannen bestaan meestal uit erectiestoornissen en / of ejaculatiestoornissen. Soms melden ook mannen pijn bij seksuele activiteiten. Misschien vraagt u zich af waarom u met seksuologische klachten naar een bekkenfysiotherapeut zou gaan. Seksuologische klachten kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van de bekkenbodemspieren. In dat geval kan de bekkenfysiotherapeut u begeleiden met het verbeteren van deze klachten.

Te weinig spanning in de bekkenbodem

Wanneer de bekkenbodemspieren te slap zijn, kan dat leiden tot klachten als urineverlies en windjes- en ontlastingsverlies maar ook tot erectiestoornissen. We zien deze stoornis het meest bij oudere mannen of bij mannen met een slechte conditie; erectie is vaak wel mogelijk maar niet sterk genoeg om te penetreren of de erectie kan niet lang genoeg worden volgehouden gedurende het vrijen.
Een erectie ontstaat door een toename van bloed in de zwellichamen van de penis. De erectie blijft bestaan doordat de spieren van de bekkenbodem door aan te spannen de bloedvaten afsluiten. Wanneer de bekkenbodemspieren ontspannen, neemt ook de erectie weer af. Dit alles gebeurt reflectoir.
Wanneer de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn, zijn ze niet in staat de bloedvaten van de penis af te sluiten met als gevolg dat het bloed weer uit de zwellichamen stroomt en de erectie minder wordt of verdwijnt. In dit geval kan het versterken van de bekkenbodemspieren tot verbetering van de klachten leiden.

Te veel spanning in de bekkenbodem

Door te veel spanning in de bekkenbodem worden de bloedvaten naar de penis dichtgedrukt, kan er geen bloed naar de zwellichamen stromen en kan er geen of moeizaam een erectie ontstaan. Een ander symptoom kan zijn dat de ejaculatie te vroeg kan komen of pijnlijk is. Het leren ontspannen van de bekkenbodemspieren leidt in deze gevallen tot vermindering van de klachten.

Share our website